Üniversite Sınavına Girecek Öğrencilere Tavsiyeler
Tüm dünya korona virüs pandemisi etkisinde zor bir süreçten geçiyor. Yaşamımızın her alanını etkileyen bu travmatik süreç, hepimizin kaygı seviyesini arttırırken üniversiteye hazırlanan öğrencilerin var olan kaygı seviyeleri üzerinde de büyük etki yarattı. Yasaklarla beraber eğitimine evde devam etmeye çalışan öğrenciler, okulların online eğitimlerinden ve eğitim merkezlerinin yine uzaktan takip ettiği kamp programlarından faydalanarak hazırlık sürecini tamamlamak üzereler. Biz de Canatar Terapi Enstitüsü olarak uzun ve zorlu bir maratonun bitmesine günler kalmışken hem öğrencilere hem ebeveynlere yarar sağlayacak, pratikte uygulamaları kolay bazı önerilerde ve hatırlatmalarda bulunmak istiyoruz. Unutmayınız ki karşılaşılan engeller ve güçlükler, başarının değerini arttıran süslerdir. Kısa bir süre sonra gireceğiniz üniversite sınavını da bu süslerden sadece biri olarak görebilmeniz umuduyla başarılar diliyoruz. İşte önerilerimiz:
- Sınava hazırlanırken, sınav sırasında ve sınav sonrası kaygılı hissetmenizin oldukça normal olduğunu unutmayın. Hata yaptıracak kadar yoğun olmayan kaygı sizi motive eder ve sınav boyu dikkatinizi sürdürmenize yardımcı olur.
- Salgının sınava hazırlık sürecinde yarattığı olumsuz etkileri durdurmaya gayret edin ve süreçle ilgili haberler ile sosyal medyadaki bilgi kirliliğinden uzaklaşın.
- Uygun koşullarda olmak üzere sosyal ilişkilerinizi canlı tutun, sevdiklerinizle görüntülü konuşmalar yapın. Böylece yaşanılan stres ve kaygıya dayanıklılığınız artacaktır. Sizi iyi hissettiren, enerji veren insanlarla iletişimde kalmaya özen gösterin.
- Evde olmak, aktiviteler yapamayacağınız anlamına gelmiyor. Sizi mutlu hissettiren, keyif veren hobilerinizi yapmaya devam edin.
- Normal rutininizde olmasa bile sınavın yaklaştığı şu günlerde günde minimum 10 dakika vücudunuzu harekete geçirecek egzersizler yapın. Stresinizi azaltacak yönde nefes egzersizleri, meditasyon ve yoga çalışmaları yapabilir, aralarda meditasyon, motivasyon ve gevşeme videoları izleyebilirsiniz. Sınav öncesinde ise yapacağınız nefes egzersizleri biraz daha rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
- Ne kadar sıkılsak da, artık çıkarmak istesek de maskeleri, bu sınavda da mümkün olmayacaktır. Bu nedenle evde denemelerinizi çözerken maske ile çözebilir, gerçek sınav için kendinizi alıştırmış olursunuz.
- Henüz girmemiş olmanıza rağmen sınav sonucunu ve sınav sonrasını yoğun bir şekilde düşünmenizin sadece kaygı ve stres seviyenize katkıda bulunacağını unutmayın.
- Elinden gelen her şeyi yaptınız ve artık hazırsınız! En az 1 gün öncesinde test kitaplarını ve denemeleri kapatarak bol oksijen ile bedenini ve zihnini havalandırmak stresinizi azaltmada etkili olacaktır.
- Belki en önemlisi de hata yapmaktan korkmamaktır. Hepimiz biliyoruz ki tekrar tekrar aynı stresi ya da aynı süreci yaşamak oldukça zor olacaktır. Ancak hiçbir şey sizden değerli değil.
- Sınav sırasında dikkatiniz dağıldıysa kendinize izin verin, kitapçıktan ayrılın ve an’a dönmeye odaklanın.
- Başarılı bir geleceğin yolunun sadece bu sınavlardan geçmediğini ve birden fazla şansınız olduğunu hatırlatın kendinize.
AİLELERE TAVSİYELER
- Çocuklarınızı anlamaya çalışmanız, onları anladığınızı göstermeniz oldukça kıymetlidir. Dinlemek kadar konuşmak istemediğinde susmak ve ısrarcı olmamak da ebeveynler adına olumlu bir davranıştır.
- Çocuklarınızın dayanıklı olması için çalışın. Sizden düşmemeyi değil, düştüklerinde nasıl kalkacaklarını, inancını ve motivasyonunu kaybetmeden devam etme gücünü, dayanıklılığı öğrensin çocuklarınız.
- Sınav yılı çocuklardan büyük değişimler beklenir. Oysa siz istediğiniz için çocuklarınız var olan alışkanlıklarını değiştir(e)meyeceklerdir. Bu dönemde izleyeceğiniz en iyi yol çocuklarınızın var olan kapasitelerini ve yeteneklerini daha verimli kullanmalarını sağlamak olacaktır.
- Motivasyonlarının düştüğünü gördüğünüzde, bunaldığını hissettiğinizde onlar için rahatlatıcı ve enerjilerini tazelemelerine yardımcı olacak etkinlikler planlamaya çalışın.
- Daha iyi olmasını istediğiniz için yaptığınız ‘’çalış’’ baskısıyla sadece çalışırmış gibi görünmesine, sizi ve kendini oyalamasına neden olabileceğinizi göz ardı etmeyin ve farkında olmadan verimli çalışmasına engel olmayın.
- Eğitim ya da sınav sistemini eleştirmenizde haklı olduğunuz durumlar mutlaka vardır. Ancak bunu çocuğunuzun önünde ya da onunla birlikte yaptığınızda sınava karşı olumsuz tutumu geliştiriyor ya da pekiştiriyor olabileceğinizi unutmayın.
- İnsanın hep başarılı olmasının mümkün olmadığını da anımsayın lütfen.
- Bilinmesi gereken en önemli nokta ise bu dönemin sadece sınav dönemi olmadığıdır. Karmaşalarıyla, çatışmalarıyla, benlik imajlarıyla ünlü bir dönem olan ergenlik dönemini yok saymak çocuğunuzu ruhsal yönden zedeleyecektir. Çocuklarınızın biricik olduğunu, başarısından çok çabasının takdir edildiğini, sonuç ne olursa olsun ona olan sevginizden hiçbir şeyin eksilmeyeceğini, her zaman önemli olduklarını hatırlar ve hatırlatırsanız, sınav başarısı ile birlikte olumlu bir benlik imajı geliştirmesine de hatırı sayılır bir katkıda bulunmuş olursunuz.
Emeklerinizin karşılığını alabileceğiniz bir sınav olması dileği ile sevgi ve sağlıcakla kalın…