Aile ve Evlilik Terapilerinin Görünmeyen Yüzü
Aile ve evlilik sorunları, insanların yaşamlarındaki problemlerin en rahatsız edici olanlarından biridir. Tatmin edici bir yakın ilişkinin çiftler için fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlık için oldukça faydalı olduğu bilinse de hiç bir evlilik mükemmel ve sorunsuz değildir. Her evlilikte zaman zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar, problemler yaşanıyor olması normal ve olağandır da. Ancak kıskançlık, öfke kontrol bozukluğu, iletişim sorunları, bağımlılık, güvensizlik, evlilik dışı ilişkiler, cinsel sorunlar, ayrılıklar, sadakatsizlik, aile içi kötü muamele, çocuklarla ve ailelerle ilgili sorunlar vb. nedenlerin tümü, çiftlerin derin hayal kırıklıkları yaşamalarına, birbirlerinden uzaklaşmalarına ve evliliğin devamını sorgulamalarına neden olabilir. Oysa bu tür olumsuz bir süreci durdurmak mümkün. Çiftler bunu bazen kendi çabalarıyla başarabilseler de, çoğu zaman “profesyonel bir yardım” almaları gerekebiliyor. İşte tam da burada “aile-evlilik terapileri” devreye giriyor. Devreye girmesine giriyor da biz terapistler genellikle bir kriz anında ya da umutsuzlukta aranıyoruz. Aslında normal bir ilişki gidişatı içinde, her hangi bir noktada, terapi desteği alınabilir yani aile danışmanlığı ya da evlilik terapisi almak için mutlaka çok sıkıntılı bir evlilik içinde olmak gerekmiyor. Bazen çiftler ilişkilerini daha da geliştirmek ya da çıkabilecek sorunları önlemek amacıyla daevlilik danışmanlığıalabilirler. Ortada bir çocuk olduğunda ise aile ve evlilik sorunları için yardım almak çok daha önem kazanıyor. Evlilik terapisi evli çiftlere, evli olmayıp birlikte yaşayan çiftlere de faydalı olabilir. Ayrıca boşanmış ya da ayrılmış çiftler de, çıkabilecek zorluklar ve karmaşık duyguları keşfetmek adına danışmanlık isteyebilir. Özetle evlilik terapisi, daha mutlu ve olumlu bir çözüm için uygun olan bir adımdır.
Evlilik terapisi; birbiriyle çatışmada olan eşlerin etkileşimini değiştirmek için sorunlar üzerinde yoğunlaşan bir psikoterapi biçimidir. Terapide genel amaç, eşler arasındaki çatışmaları azaltmak, çözmek ve aynı zamanda eşler arasında var olan etkileşim sisteminin dengesini değiştirmeye çalışmaktır. Aynı zamanda da çiftin kendilerini ve ilişkilerini daha iyi anlamalarına yardım etmeyi amaçlar.
Aile ve Evlilik Terapilerinde kullanılan teknikler arasında büyük bir benzerlik olsa da evlilik terapistlerinin farklı yaklaşımlar ve çalışma sitillerinin olduğu göz ardı edilmemelidir. Teknikler arasındaki en önemli farklılık ise evlilik terapisinde, karı-koca olmak üzere iki kişi ve aralarındaki ilişki hedef alındığı halde, aile terapisinde eşler, çocuklar ve varsa diğer aile bireyleri ve aralarındaki ilişkileri hedef alınmaktadır.
Evlilik terapileri, her ne kadar eşler arasındaki çatışmaları azaltmak, çözmek ve aynı zamanda eşler arasında var olan iletişimin çok daha etkin olmasını hedeflese de, asla evliliği kurtarma terapisi değildir. Evlilik terapisi; evlilikte neyin iyi gitmediğinin anlaşıldığı, ne yapılırsa iyi gidebileceğinin ortak çabasının gösterildiği veya gösterilemeyeceği, bundan sonra da yola beraber mi yoksa ayrı mı devam edileceği konusunda alınacak kararın netleştiği, o zamana kadar yüzleşilemeyen veya üstesinden gelinemeyen sorunlara çözüm arandığı bir süreçtir.
Eşlerin, sağlıklı gitmeyen beraberlikler için yardım almamaları hatta bunu evlilik sürecinde yaşanılması kaçınılmaz doğal bir süreç gibi algılamaları, sadece kendi yaşantılarını değil; onlarla birlikte büyüyen çocukları da etkileyebildiği için gelecek nesillerin evlilikten kaçınmalarına da yol açabiliyor. Bu nedenle daha mutlu ve olumlu bir çözüm için çiftlerin kendilerine en yakın aile ve evlilik terapistine başvurmaları, evlilik ve ilişki sorunlarının üstesinden gelebilmelerinin yarısını oluşturuyor; geri kalan kısmı ise tecrübeli bir terapist rehberliğinde çözümlenecektir.
Unutmayınız ki seçmiş olduğunuz eş asla mükemmel olmayandır çünkü mükemmel bir insan yoktur.