Evlilik Terapisi
Evlilik, genel olarak kendine özgü ya da karı- koca arasında belirlenmiş kuralları olan yasal bir tören, kontrat veya davranış olarak tarif edilir. Duygusal anlamda ise evlilik, yaşamlarımızı yan yana, el ele ve karşılıklı sevgiyle bir arada sürdürebilmek için kendimizi eşimize adamamızdır. Evlenmeye karar verdiğimizde; birbirimize destek olmak, evimizi geçindirmek, çocuk sahibi olmak, düş kırıklıklarını hazmetmek, kazanılan zaferleri kutlamak, cinsellik, hobilerimiz kısacası tüm yaşamımızda güç birliği oluşturmak için birbirimize söz vermişiz demektir. Bununla birlikte evlilikte mutluluk, doyum ve beklentilerin gerçekleşmesi, ancak ve ancak karşılıklı uyum ile mümkündür. Dolayısı ile de karşılıklı etkileşen, evlilik ve aileyi ilgilendiren konularda fikir birliği yapabilen ve sorunlarını olumlu bir şekilde çözebilen çiftlerin evliliği, uyumlu bir evlilik olarak tanımlanır.
İki kişi evlilik yoluyla bir bütün oldukları zaman bu birleşme aşk, şefkat, şehvet ve zevk dolu yaşamlarının gücüne kaynak oluşturur. Ancak maalesef bazen de bunun tam tersi olur. Çift anlaşamadığı zaman, çok büyük bir enerji açığa çıkar ve bu enerjiyi birbirlerini incitmek için kullanabilirler. İletişimsizliğin yarattığı enerji, yaşamı kısıtlayabilir, moralleri bozabilir ya da anlaşmazlığa ve nefrete neden olabilir. Sorun yaşayan ya da kavga eden her çiftin de hemen bir evlilik terapistine gitmesi gerekmeyebilir elbette. Ancak üstesinden gelemediğiniz sorunlarınız varsa, yoktan yere çıkan tartışmaları büyüyüp çirkinleştiriyorsanız, birbirinizi küçümsüyor ve başkalarıyla kıyaslıyorsanız, kıskançlığınızı kontrol edemiyor ve artık eşinize güvenemiyorsanız, birbirinize olan saygınızı yitirdiyseniz, neredeyse hiç sağlıklı iletişiminiz kalmadıysa, sadakatsizlik veya şiddet varsa, cinsellikten haz alamıyorsanız bilin ki terapi zamanı gelmiş demektir. Tüm bunların dışında ilişkinizin eski heyecanına ve sevgi dolu iletişimine geri kavuşmasını istiyorsanız ya da basitçe ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız deneyimli bir evlilik terapisti size sandığınızdan çok daha fazla yardımcı olabilir.
İşte evlilik krizi nedeniyle psikolojik yardım için başvuran eşlere uygulanan Evlilik Terapisi, birbiriyle çatışmada olan eşlerin etkileşimini değiştirmek için düzenlenmiş bir psikoterapi biçimidir. Evlilik terapisinde, terapist, belirli terapi teknikleri aracılığı ile rahatsızlığı azaltmaya, uyumu bozan davranış biçimlerini tersine çevirmeye ya da değiştirmeye, kişilik olgunlaşmasını ve gelişimini sağlamaya çalışır. Eşler arasındaki etkileşimin ve uyumun artması evlilik doyumunu da arttıracaktır.
Eşler arasındaki iletişim sorunları, evlilik terapisi için en önemli nedenlerdir. Böyle durumlarda eşlerden biri diğeri tarafından sindirilebilir, diğerine düşünce ya da duygularını söylemeye çalışırken kaygılanabilir veya bilinçdışı beklentilerini diğerine yansıtabilir. Terapi, eşlerden her birinin diğerini gerçekçi bir şekilde görmesini kolaylaştırmaya yönlendirilir. Çiftlerin birbirine yeterince zaman ayıramamaları, çekirdek aile olamamaları ve bu duruma hazır olmamaları, cinsel yaşamları, iş ve ekonomik konular vb. çatışma alanları da evlilik terapisi nedenleri arasındadır. Terapist, tek başına bir sorunu çözmeye başlamadan önce evlilik ilişkisinin tüm yönlerini değerlendirmelidir çünkü bu evlilikle ilgili yaygın bir bozukluğun bir belirtisi olabilir.
Burada özellikle vurgulamak isterim ki evlilik terapisi hiçbir evliliğin devamı güvencesini vermez. Gerçekten de belli bazı durumlarda eşlere bitirilmesi gereken, sürdürülemez bir birliktelik içinde olduklarını gösterebilir. Bu durumlarda çift zor olan ayrılma ve boşanma süreciyle çalışmak için terapistle görüşmeye devam edebilir. Buna BOŞANMA TERAPİSİ demekteyiz. Eşlerden birinin ya da her ikisinin gerçekten boşanmayı istediği ya da eşlerden birinin kaygı ya da korku nedeniyle katılmayı reddettiği durumlar ise evlilik terapisi yapılamayacak nedenler arasında sayılabilir.