Mutlu Birlikteliğin Şifreleri
Herkesin hayalinde mutlu ve sağlıklı bir ilişki yaşamak vardır. Buna rağmen farklı kültür ve ailelerden gelen bireylerin ailesel değerleri ve kişisel düşünceleri, gündelik hayatın stresi ve zorlukları ile birleşince çiftlerin kimi zaman fikir ayrılıkları, tartışmalar, sıkıntılar yaşamaları kaçınılmaz olabiliyor. Özellikle de uzun süreli birlikteliklerde, aşkı ve tutkuyu öldüren, monotonlaştıran hayat tarzından ziyade çiftin bakış açısı ile birbirlerine olan tutum ve davranışları oluyor. Peki mutlu ve huzurlu bir ilişki yaşamanın sırrı nedir?
Mutlu evliliklerin sırları aslında herkese ve her topluma göre değişkenlik gösterse de dünyanın her yerinde tüm ilişkilere uyan bazı “iyi geçinme kuralları” vardır. Örneğin sevgi, saygı, güven, yakınlık, mahremiyet ve cinsellik eşleri bir arada tutan, evliliği yürüten çok önemli unsurlardır. Biraz sevgi, saygı, güven, eşlerin mutlaka vermesi gereken bazı ödünler ve yapması gereken fedakarlıklar, biraz duygusal istikrar ve destek, biraz karşısındakinin verme ve alma ihtiyacını tanıma, biraz finansal güvenlik mutlu bir birlikteliğin ilacını oluşturan karışım olarak belirlenebilir.
İşte, mutlu bir birliktelik için yapılması gerekenler:
- Eve gelir gelmez birbirinize sarılın ve gününüzün nasıl geçtiğini paylaşın.
- Paylaşmaya mutlaka sizin için pozitif olanlardan başlayın, sonra negatif olanlara geçin.
- Kendinizi, eşinizi dinlemeye ve anlamaya alıştırın.
- Birbirinize özel günlerin dışında da ara sıra sürprizler yapın, hediyeler alın.
- Cinsel hayatınızı renklendirin. Cinselliğe her iki tarafın da ihtiyacı olduğunu ve bu ihtiyacın giderilmesi gerektiğini unutmayın.
- Eşinizin yanında asla hemcinslerini abartılı överek konuşmayın ve başkalarının başarılarını onun yüzüne vurmayın.
- Birbirinizin yakınlarına, akrabalarına ve özellikle de anne- babasına saygı gösterin, görüşmesini engellemeyin.
- Ara sıra iş yerinden arayıp hatırını sorun, heyecan verici bir olayı paylaşın ya da ona, “seni seviyorum” , ‘özledim’ vb duygularınızı paylaşın.
- Geç kaldığınız zaman arayıp haber verin. Bunu hesap vermek olarak değil paylaşmak olarak kabullenin.
- Hiçbir zaman birbirinizi aşağılamaya çalışmayın, özelliklede başkalarının yanında. Eşinize karşı yapmış olduğunuz saygısızlık ve hakaretler evliliğin bütün güzelliklerini yok edecektir.
- Kendinizi hiçbir zaman eşinizden üstün görmeyin, ona saygı göstererek görüşlerine önem verin. Evlilikte mutluluğun yolu “ben” ve “sen” kelimeleri yerine “biz” deyip,düşünmektedir.
- Sinirlendiğinizde birbirinize anlayış gösterin ve üzerine gitmeyin. Çözülmesini istediğiniz bir sorununuz varsa sakinleşmeyi bekleyin.
- Para biriktirir gibi sorun biriktirmeyin. Biriktirip biriktirip patlama zamanı geldiğinde tüm sorunları eşinizin üzerine kusmak yerine tüm sorunları birbirinize zamanında açın; eleştirmeden ve öfkelenmeden, sadece çözüm arayışıyla dile getirmeye çalışın.
- Duygusal ya da maddesel tüm sorumlulukları paylaşın, birbirinize yüklemeye kalkmayın.Bununla birlikte zaman zaman da birbirinizi değiştirmeye çalışmadan eşinizin yerine geçmeyi öğrenin ve kabullenin.
- Yaşanan her sıkıntıda “benim payım nedir?” sorusuna odaklan ve kendinde kendince hatalı bulduğun davranışları değiştirmeye çalış. Yani suçlamak yerine sorumluluk al çünkü insanların karşısındakini değiştirme güçleri çok az, kendilerini değiştirme güçleri çok fazladır.
- Birbirinizden iltifatı ve takdiri eksik etmeyin. Erkekler egolarının, kadınlar ruhlarının okşanması ister. Unutmayın ki herkes kendini iyi hissettiği yerde kalmak ister.
- Her şeye rağmen tüm evliliklerde zaman zaman anlaşmazlıklar, fikir ayrılıkları ya da tartışmalar olabileceğini göz ardı etmeyin. Önemli olan bunları dozunda tutup insani bir şekilde olayları ve sorunları halledebilmektir.