Covid Pandemisi ve Öneriler
Covid-19 Pandemisi, yoğun bir stres kaynağı olarak maalesef halen her birimizin ailesini, işini ve yaşamını etkileyen bir travma olma özelliğini sürdürüyor. “Her salgın eski bir şeyleri siler, yeni bir hayat başlatır” yaklaşımı korona virüs pandemisi için de geçerli. “Hayat sokakta!” mottosunun geçerliliğini yitirdiği, evin en güvenilir alan olduğunun anlaşıldığı ve “hayat eve sığar!” sloganının yeşerdiği bir dönemdeyiz. Bu bağlamda sosyal izolasyon (14 gün kuralı), sosyal mesafeyi korumak (1-2 metre) ve el yıkamak en basit ve ilk uygulanacak davranışlardır. El ve yüz temizliği ile hedeflenen bireysel korunma, sabun, dezenfektanlar, kolonya gibi ilaç dışı gereçlerle yapılmalıdır.
Belirsizlik, sevdiklerinden ayrı olma, özgürlüğün kaybı, hastalığın kendisine ya da ailesine bulaşacağı, yaşadığı yerin güvensiz olduğuna yönelik ve buna benzer değerlendirmeler yoğun bir kaygı kaynağıdır. Duygusal dalgalanmalar, öfke ve buna bağlı davranış sorunları, iletişim güçlükleri, uyku bozuklukları yaşanabilir.
Yaşanan hayal kırıklıkları, güvenilen kurumların ve kişilerin yalnız bırakması, bilgi yetersizliği ve bilgi kaynaklarına olan güvensizlik, karantina süresinde uzamalar, enfekte olmak ya da riskli gruplarla temasta bulunmak, iş kaybı ve finansal yetersizlikler, damgalanma ve ayrımcılıklar, büyük risk altındaki sağlık çalışanlarının yeterince destek görmemesi ruhsal etkilenmeyi daha da kötüleştirebilir.
Kişisel özgürlük ve faaliyetlerin korunması, karantina süresinin kısa oluşu, açık iletişimden ödün verilmemesi, yiyecek ve ilaç gibi yaşamsal önemi olan malzemelerin sağlanabilmesi gibi faktörler ise karantinanın olumsuz etkilerini azaltabilmektedir.
Dayanıklılığınızı arttırmak ve bağışıklığınızı güçlendirmek için;
COVID-19’la ilgili medya yayınlarına gereğinden fazla maruz kalmaktan kaçının. Haberleri izlemeye, okumaya ya da dinlemeye mola verin. Tekrarlayan biçimde krizi duymak ve görüntüleri görmek üzücü olabilir. Durumla ilgili gelişmeleri ve bilgilendirmeleri güvenilir kaynaklardan izleyin. Uzman olmayan kişiler tarafından yapılan önerilere itibar etmeyin.
Olağan zamanlarda size keyif veren, yapmaktan hoşlandığınız ve izolasyon koşullarında gerçekleştirebileceğiniz etkinlikleri düşünün ve yapmaya çalışın. “Her şey düzelsin, sonra yaparım” diye düşünme eğiliminde olabilirsiniz; ancak bunun size iyi gelmeyecek bir erteleme olduğunu hatırlayın ve hemen harekete geçin.
Bedeninize iyi bakın, sağlıklı ve dengeli yemekler yemeye çalışın, düzenli egzersiz yapın, bolca uyuyun, alkol ve uyuşturuculardan kaçının. Rahatlamak için zaman ayırın ve yoğun duyguların geçeceğini kendinize hatırlatın. Bildiğiniz, daha önce deneyip yararlandığınız gevşeme yöntemlerini (diyafram nefesi, aşamalı kas gevşetme, meditasyon vb.) uygulayın.
Umut duygusunu koruyun ve olumlu düşünmeyi sürdürün. Hastalığın yayılmasını bireylerin fiziksel olarak kurallara uymaları ve psikolojik durumları belirlemektedir. Birbirinize ve ihtiyacı olanlara yardım edin, dayanışmanın iyileştirici gücünü akılda tutun. Bununla birlikte ailenizle bir arada, sağlıklı ve huzurlu kalmaya özen gösterin. Virüse karşı koruyucu aşı geliştirmek ve toplu bağışıklık oluşturmak için çalışılırken davranışlarımızı, alışkanlıklarımızı, belki de yaşantımızı güncellemek gerektiğini de unutmayın lütfen.